توسعه ارتباطات علمی در کشورهای اسلامی، موجب فراموشی اختلافات می‌شود

توسعه ارتباطات علمی در کشورهای اسلامی، موجب فراموشی اختلافات می‌شود

استاد ریاضی و علوم اطلاعات دانشگاه سوهاج مصر گفت: توسعه ارتباطات علمی می­تواند منافع مشترک بین کشورهای اسلامی ایجاد کرده و  به فراموشی اختلافات جانبی منجر شود.

به گزارش ستاد ارتباطات و ترویج بنیاد مصطفی(ص)، محمود عبدالعاطی، بر نقش بنیاد مصطفی(ص) در راستای نجات ملت اسلامی از مشکلات خود از راه گسترش فرهنگ خلاقیت علمی، تمرکز بر دستاوردهای علمی و تجلیل از دانشمندان جهان اسلام تأکید کرد و گفت: تلاش­ های این بنیاد به طور مستقیم منجر به تغییر آگاهی نسل‌ آینده می ­شود و دانشمندان را در جایگاه مناسب خود قرار می ­دهد تا به جای فرهنگ رایج فعلی كه بازیکنان فوتبال و بازیگران را به عنوان الگو برای جامعه معرفی می ­کند، دانشمندان، پژوهشگران و نخبگان را به عنوان الگو جایگزین کند. 

وی در مورد اهمیت جایزه مصطفی(ص) و نشست­ تبادل تجربیات علم و فناوری (استپ) نیز اظهار داشت: ایجاد ارتباط علمی و فناوری بین دانشمندان کشورهای اسلامی اهمیت دارد و موجب می‌شود جهان اسلام فقط مصرف کننده فناوری و پیرو دستاوردهای علمی سایر کشورهای جهان، نباشد.

عبدالعاطی ضمن اشاره به اینکه تبادل و همکاری علمی منجر به ایفای نقشی اساسی در پیشرفت فناوری خواهد شد افزود: ارتباطات علمی و فناوری در جهان اسلام از طریق منافع مشترک و ایجاد مشارکت ­های منجر به نوآوری، به چشم ­انداز جدید نیاز دارد.

برنده جایزه محمد بن راشد (2018) در مورد امکان بهره­ مندی از ارتباطات علمی برای غنی ­سازی و افزایش تولید دانش و پیوند علم با جامعه گفت: این کار از طریق تحقیقات مشترک، کار گروهی و اتخاذ ایده ­هایی که منجر به پیشرفت می ­شود، امکان‌­پذیر است. خدمت به جامعه با مطرح کردن مشکلات جامعه و تلاش برای یافتن راه حل با تشکیل گروه‌­های تحقیقاتی از کشورهای مختلف اسلامی، محقق می ­شود.

عبدالعاطی تأکید کرد: نتیجه کوتاهى ­ها و کمبودهای موجود در پیشرفت ارتباطات علمی بین کشورهای اسلامی، باعث شده بسیاری از محققان راه حل آسان ­تری را جست‌وجو و با گروه ­هایی از کشورهای غربی همکاری کنند و این مسئله یکی از مهمترین مشکلات کشورهای اسلامی در جهان معاصر است، زیرا بدون مشارکت در ساخت تاریخ علم، باید از تلاش­ های سایر کشورهای جهان پیروی کرد.

وی همچنین بر اهمیت همکاری بین کشورهای جهان اسلام در زمینه ­های علمی تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه جهان به سمت یکپارچگی در حال حرکت است، اگر جهان اسلام به این واقعیت توجه نکند، با خطر روبرو خواهد شد ولی ارتباطات علمی و روابط علمی می ­تواند منافع مشترک را ایجاد کرده و در نهایت  به فراموشی اختلافات جانبی منجر شود.

عبدالعاطی در مورد نقش رسانه­ ها در ارتباطات علمی و فناوری در جهان اسلام، اظهار داشت: رسانه ­ها نقش اساسی در این ارتباطات دارند، بنابراین باید از تمرکز بر موارد اختلافی دوری کرده و دستاوردهای مشترک را تبیین و بر آن­ها تمرکز و نقش دانشمندان را در جهان اسلام برجسته کنند. همچنین گروه ­های پژوهشی جهان اسلام را معرفی کنند.

برنده جایزه آکادمی علوم جهان سوم (2015) یکی از دلایل علاقه ‌نداشتن رسانه ­های عمومی به موضوعات علمی و فناوری را خود دانشمندان دانست و گفت: معمولا دانشمندان ارتباط خوبی برای ساده ­سازی علم به روشی که روزنامه ­نگاران این دستاوردها را گزارش کنند ندارند. همچنین مهمترین دلایل ضعف ارتباطات علم در جهان اسلام این است که دانشمندان در جهان اسلام هنوز از نظر وضعیت مالی و اجتماعی به حد مطلوب نرسیده­ و خارج از کشور خود  دنبال فرصت هستند.

وی تأکید کرد: تعداد دانشمندان مسلمان زیاد است، اما توسط کشورهایی که زمینه مناسب را برای آنها فراهم کرده اند، جذب شده و تولیدات علمی آنها برای این کشورها است.

جایزه مصطفی(ص) با هدف شناسایی آثار برجسته دانشمندان جهان اسلام در توسعه علم و فناوری در جهان و بعد از مطالعه علمی ۳۰۰ جایزه جهانی و بررسی استانداردهای این جوایز از اوایل دهه 90 شروع به کار نموده است و به دلیل اهمیت دانش در سخنان پیامبر خاتم، مزین به نام پیامبر اکرم (ص) شده است. این جایزه تاکنون چهار دوره در سال‌های 1394، 1396، 1398 و 1400 برگزار شده و پنجمین دوره آن، مهر 1402 و همزمان با میلاد پیامبر رحمت(ص) برگزار خواهد شد.

پنجمین آیین اعطای جایزه مصطفی(ص) روز دهم مهرماه 1402 در اصفهان برگزار خواهد شد. این نخستین باری است که جایزه مصطفی(ص)  خارج از تهران برگزار می­ شود و اصفهان به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز تمدن اسلامی، میزبان این جایزه خواهد بود.