قریشه عبدالکریم: توسعه اخلاقی هوش مصنوعی یک ضرورت جهانی است

رئیس آکادمی جهانی علوم در اختتامیه ششمین جایزه مصطفی هشدار داد که اگر کشورهای در حال توسعه در مسیر تحول هوش مصنوعی جا بمانند، شکاف دیجیتال به شکاف فناورانه عمیق‌تری بدل خواهد شد.

به گزارش ستاد ترویج و ارتباطات بنیاد مصطفی(ص)، قریشه عبدالکریم، محقق و دانشمند برجسته آفریقای جنوبی، رئیس آکادمی جهانی علوم برای پیشرفت علم در کشورهای در حال توسعه (TWAS) و معاون مدیر علمی مرکز برنامه تحقیقاتی ایدز در آفریقای جنوبی (CAPRISA) در آیین اختتامیه ششمین جایزه مصطفی(ص) که در تالار وحدت تهران برگزار شد، با بیان اهمیت همبستگی علمی و نقش علم در خدمت به بشریت، بر ارزشمندی جایزه مصطفی و تأثیر آن در ترویج پژوهش علمی میان دانشمندان مسلمان تأکید کرد. 
وی در سخنان خود اظهار داشت: افتخار بزرگی است که از سوی آکادمی جهانی علوم، در جمع برترین دانشمندان جهان و در این مراسم مهم که به تجلیل از برتری علمی دانشمندان مسلمان اختصاص دارد، سخن بگویم. جایزه مصطفی در مدت کوتاهی به یکی از معتبرترین و شناخته‌شده‌ترین جوایز علمی تبدیل شده است که نشان‌دهنده قدرت تحول‌آفرین علم در خدمت به انسانیت است. 
عبدالکریم با اشاره به ارزش‌های بنیادین علم و فناوری، عدالت، برابری و رفاه مشترک گفت: علم می‌تواند نیرویی برای شمول و کرامت انسانی برای همه باشد. این پیام با آموزه‌های ارزشمند پیامبر گرامی اسلام نیز همخوانی دارد که به اهمیت علم و دانش‌ورزی تأکید کرده‌اند. 
وی افزود: این آکادمی علمی متشکل از بیش از ۱۴۰۰ دانشمند برجسته از ۱۱۲ کشور است و شامل بیش از ۲۰ دانشمند برجسته ایرانی می‌شود، که نشان‌دهنده سهم تاریخی ایران در پیشبرد علم جهانی، به‌ویژه در حوزه‌های پزشکی، فیزیک و نجوم، است که بیش از ۱۳۰۰ سال ادامه داشته و همچنان هدایت‌کننده مسیر بشریت است. 
عبدالکریم همچنین بر اهمیت استفاده از علم برای تحول اجتماعی تأکید کرد و گفت: دانشمندان این جامعه متعهد هستند که علم و فناوری و نوآوری را برای پیشرفت توسعه پایدار و بدون ترک هیچ انسانی به کار گیرند. این ارزش‌ها با سخنان بنیان‌گذار TWAS، برنده نوبل نیز منعکس شده است که علم را میراث مشترک بشریت می‌دانست. 
وی با اشاره به چالش‌های جهانی معاصر، از جمله تغییرات ژئوپولیتیک، تأثیرات تغییرات اقلیمی، همه‌گیری‌ها، جنگ‌ها و بحران‌های انسانی اظهار داشت: این شرایط منجر به بیشترین میزان آوارگی اجباری در تاریخ معاصر و تخریب گسترده جوامع، اقتصادها و زیرساخت‌های سیاسی و آموزشی شده است. در چنین شرایطی، علم بیش از هر زمان دیگری امید بزرگ انسان‌هاست؛ علمی که متحدکننده باشد، نابرابری‌ها را کاهش دهد و برای همه سودمند باشد. 
عبدالکریم بر ضرورت همکاری‌های بین‌المللی و عبور از مرزها تأکید کرد و گفت: ارتقای علم نیازمند مشارکت و همکاری است؛ همکاری‌هایی که بر پایه احترام و اعتماد متقابل شکل می‌گیرد و موجب تولید دانش میان‌رشته‌ای و فرامرزی می‌شود. 
وی با اشاره به هوش مصنوعی به‌عنوان ابزار مهمی برای آینده بشریت گفت: فن‌آوری‌های هوش مصنوعی فرصت‌های شگرف و مسئولیت‌های بزرگی ایجاد می‌کنند. توسعه اخلاقی هوش مصنوعی نه تنها یک ضرورت فنی، بلکه یک الزام اخلاقی است که تعیین می‌کند فناوری متحدکننده باشد یا تقسیم‌کننده. باید اطمینان حاصل کنیم که کشورهای در حال توسعه از این تحول عقب نمانند و شکاف دیجیتال به شکاف هوش مصنوعی بدل نشود. 
قریشه عبدالکریم تأکید کرد: برای دستیابی به این هدف، نیازمند سرمایه‌گذاری در آموزش، زیرساخت‌ها، سیاست‌های حمایتی و همکاری‌های بین‌المللی هستیم تا پژوهشگران جوان اعم از مرد و زن، در کشورهای در حال توسعه به نوآوران و معماران راه‌حل‌های خود تبدیل شوند و تنها مصرف‌کننده فناوری دیگر کشورها نباشند. 
وی در پایان سخنان خود ضمن قدردانی از بنیاد مصطفی و برگزیدگان ششمین دوره این جایزه، گفت: این لحظه تاریخی فرصتی است برای انتخاب شمول به جای تبعیض، برابری به جای نابرابری و پیشرفت جمعی به جای تقسیم. تنها با همکاری می‌توانیم آینده‌ای بسازیم که به نفع همه بشریت باشد.